The Fast and the Furious 4K Blu-ray | Aftermath | Leslie Sanford VST

Danny Elfman


(Daniel Robert Elfman)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,  Skladateľ,

Narodený: 29.5.1953

Miesto Narodenia: Amarillo, Texas, USA

Herecká Filmografie:

  1. 68th Annual Golden Globe Awards, The (2011)
  2. With Great Power: The Stan Lee Story (2011)
  3. Oscar's Red Carpet 2009 (2009)
  4. 81st Annual Academy Awards, The (2009)  
  5. Danny Elfman Interprets 'The Two Worlds' (2006)
  6. Charlie a továreň na čokoládu (2005)  
  7. Batman: The Motion Picture Anthology 1989-1997 - Inside the Elfman Studio: The Music of Batman Returns (2005)
  8. Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005)  
  9. Supersecret Movie Rules - Slashers (2004)
  10. Making the Amazing (2004)
  11. Look Into 'The Forbidden Zone', A (2004)
  12. Making of 'Hulk', The (2003)
  13. Making of Tim Burton's 'The Nightmare Before Christmas', The (2000)
  14. Takmer dokonalý zločin (2000)  
  15. Making of 'The Frighteners, The' (1998)
  16. Farewell: Live from the Universal Amphitheatre Halloween 1995 (1996)
  17. Predvianočná nočná mora (1993)  
  18. In the Director's Chair: The Man Who Invented Edward Scissorhands (1990)
  19. Back to School (1986)
  20. Forbidden Zone (1982)

Skladateľská Filmografie:

  1. Päťdesiat odtieňov slobody (2018)  
  2. Justice League (2017)  
  3. Pätdesiat odtieňov temnoty (2017)  
  4. Tulipánová horúčka (2017)
  5. The Circle (2017)    
  6. Zlo nikdy nespí (2016)
  7. Alica v Krajine za zrkadlom (2016)
  8. Dievča vo vlaku (2016)  
  9. Päťdesiat odtieňov sivej (2015)  
  10. The End of the Tour (2015)
  11. Husia koža (2015)  
  12. Avengers 2: Vek Ultrona (2015)  
  13. Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana (2014)  
  14. Big Eyes (2014)  
  15. Špinavý trik (2013)  
  16. Kráľovstvo lesných strážcov (2013)  
  17. Cesta do krajiny Oz (2013)    
  18. Promised Land (2012)  
  19. Terapia láskou (2012)  
  20. Temné tiene (2012)    
 

...více

Životopis

Vlastním jménem Daniel Robert Elfman, je americký zpěvák a skladatel, který v první polovině 80. let působil ve skupině Oingo Boingo a posléze se stal jedním z nejvyhledávanějších filmových skladatelů dnešního Hollywoodu.

Malý Danny vyrůstal v Los Angels a trávil hodně času v místním divadle, kde se obdivoval hudbě Bernarda Hermanna a Franze Waxmana. Ale po tom, co byl vyhozen ze střední školy, se odstěhoval do Francie za svým starším bratrem, kde si vydělával hraním na ulici na housle. Později se se svým bratrem přidal k avantgardní divadelní skupině Le Grand Magic Circus. Po nějaké době strávené ve Francii se přestěhoval do Afriky, kde objevoval nové hudební nástroje, ale štěstí mu nepřálo a kvůli malárii se musel vrátit do Spojených států. Tam jeho bratr Rick právě sestavoval hudební skupinu The Mystic Knights of the Oingo Boingo, Danny se k ní přidal a společně složili hudbu k dnes již kultovnímu, filmu FORBIDDEN ZONE. Danny si ve filmu vystřihl roli Satana a od roku 1978 se skupinou, jejíž název se zkrátil na Oingo Boingo, vystupoval po celých Spojených státech.

V roce 1985 nastal v Elfmanově kariéře zlom, a to když poznal Tima Burtona, který si přál, aby Oingo Boingo složili hudbu k jeho prvotině PEE-WEEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ. Počínaje tímto filmem začala více než úspěšná spolupráce těchto dvou nevšedních mužů. Elfman složil hudbu téměř ke všemu, co Burton natočil. Elfman samozřejmě neskládal jen pro Burtona, a tak můžeme jeho hudbu slyšet ve filmech jako MUŽI V ČERNÉM, SPIDER-MAN, nebo ZEMŘÍT PRO, a v mnoha dalších. Vytvořil také úvodní hudbu k seriálům, zde uveďme kupříkladu ZOUFALÉ MANŽELKY, nebo SIMPSONOVI.

Stejně dobře jako ve skládání se Elfman prosadil při namluvení (resp. nazpívání) hlasů Jacka Skellingtona v NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS anebo Oompa Loompů v KARLÍKOVI A TOVÁRNĚ NA ČOKOLÁDU.

Elfmanova hudba může být temná a zádumčivá, jindy hravá a romantická, divoká a maniakální. V jeho tvorbě se odráží vliv mnoha jeho vzorů. Například vliv Bernarda Hermanna můžeme nejvíc slyšet ve sci-fi komedii MARS ÚTOČÍ!. V BATMANOVI se zase dá rozpoznat vliv Nino Roty. Jindy má Elfmanova hudba nádech východní Evropy, zde se nechal Elfman inspirovat Stravinským, Čajkovským, nebo také Mozartem. V CHICAGU můžeme slyšet Elfmanovu jazzovější tvorbu.

Za svou tvorbu byl Elfman mnohokrát nominován na různá ocenění, jako jsou Grammy (tu i získal za skladbu k BATMANOVI), Oscara-třikrát nominace (DOBRÝ WILL HUNTING, VELKÁ RYBA, MUŽI V ČERNÉM), tu ale neproměnil, a za ZOUFALÉ MANŽELKY získal Emmy.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.