Door Markus Kasanmascheff | Privacy Policy | Runtastic

Ellen Burstyn


(Edna Rae Gillooly)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (1 hlas)

Herec,   

Narodený: 7.12.1932

Miesto Narodenia: Detroit, Michigan, USA

Herecká Filmografie:

  1. The Tale (2018)  
  2. Wiener-Dog (2016)  
  3. Navždy mladá (2015)
  4. Draft Day (2014)  
  5. Calling, The (2014)  
  6. Interstellar (2014)    
  7. La Voie de l'ennemi (2014)  
  8. Marilyn: Birth of an Icon (2013)
  9. Wish You Well (2013)
  10. Love, Marilyn (2012)
  11. Coma (2012)  
  12. Political Animals (2012)  
  13. Someday This Pain Will Be Useful to You (2011)  
  14. Another Happy Day (2011)  
  15. Main Street (2010)
  16. 61st Primetime Emmy Awards (2009)
  17. PoliWood (2009)
  18. Mighty Macs, The (2009)
  19. Greta (2009)
  20. Velveteen Rabbit, The (2009)
 

...více

Životopis


OSOBNÍ ŽIVOT

Ellen neměla moc příjemné dětství, její rodiče se rozvdedli když byla velmi mladá. Vzhledem k tomu, že si otce pamatovala velice málo, i kvůli životu na internátu, rozhodla se jej po studiu na Cass Technical High School vyhledat. Při prvním a jediném kontaktu ji ale její otec řekl, že byla nechtěné dítě a jejich vztah tím pádem neměl dalšího pokračování. V roce 1960 po dvou neúspěšných sňatcÍch (mimo jiné s režisérem Paulem Robertsem) se provdala za herce Neila Burstyna, jejich vztah ovšem skončil ještě před nartartováním Elleniny hvězdné kariéry. Neil, u kterého byla diagnostikováná schizofrenie se koncem sedmdesátých let chtěl k nadějné a už úspěšné herečce vrátit, Ellen ovšem nabídku odmítla a Neil po pár neúspěšných pokusech získat jí zpět spáchal sebevraždu. Jeho rodiče to okomentovali telegramem adresovaným Ellen ve znění: Neil se zabil. Gratulujeme, vyhrála jste dalšího Oscara!"

KARIÉRA

Začátek kariéry byl neslavný, Ellen se mezi lety 1951 až 1957 živila jako modelka v Texasu nebo New Yorku, tančila jako tanečnice v nočním klubu a snažila se uplatnit ve filmu nebo televizi. To se jí povedlo až ve zmiňovaném roce 1957. kdy debutovala na Broadway.Od poloviny šedesátých let se začala objevovat i na stříbrném plátně a spolupracovat na některých televizních představeních (MAVERICK, PERRY MASON). Největší slávu ji ovšem přinesly až sedmdesáté léta. Na jejich počátku vystudovala hereckou průpravu v renomované škole Lee Strasberga (po jeho smrti, v letech 1982 -1988 vykonávala společné s Alem Pacinem funkci uměleckého ředitele). Jejími typickými rolemi byly povětšinou dominantní matky, kam ji obdsazovali tvůrci Nového Hollywoodu.Mezi nejznámější patří role v VYMÍTAČI ĎÁBLA, milostné komedii PŘÍŠTÍ ROK VE STEJNOU DOBU, ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, HARRY A TONTO, DVAKRÁT ZA ŽIVOT, z pozdějších VĚČNĚ MLADÝ, MSTA, KDYŽ MUŽ MILUJE ŽENU, NIKDO NENÍ SÁM, CO SI UŠÍT DO VÝBAVY. V poslední dekádě ji velmi proslavila spolupráce s uznávaným režisérem nové generace Aronofskym, který ji obsadil do jeho drogového tripu REKVIEM ZA SEN a mystického melodramatu FOTNÁNA.

ÚSPĚCHY A OCENĚNÍ

Největšího úspěchu dosáhla díky roli ovdovělé matky v dramatu ALICE TU UŽ NEBYDLÍ, která ji přinesla popularitu, cenu BAFTA, Zlatý glób a OSCARA. Na OSCARA byla mimo jiné nominovaná i za zmiňované filmy VYMÍTAČ ĎÁBLA, POSLEDNÍ FILMOVÉ PŘEDSTAVENÍ, PŘÍŠTÍ ROK VE STEJNOU DOBU a ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, ovšem žádnou další nominaci už neproměnila. V roce 2006 vypukly velké dohady ohledně její nominace na cenu EMMY za roli milenky doktora Tarnowera v seriálu HBO PANÍ HARRISOVÁ. Výkonem trvající 14 sekund a obsahující 38 slov vytvořila rekord v nejkratším nominovaném výkonu všech dob. Protesty byly marné, jak je známo, cenny EMMY jsou voleny hlasy diváků a ty zněli jasně. Další nominace na EMMY byly za PEOPLE VS. JEAN HARRIS a PACK OF LIES.

SOUČASNOST

V roce 1997 byla uvedena do Michigan Women's hall of fame. Pd roku 2000 je prezidentkou Actor's studia Lee Strasberga společně s Al Pacinem a Harveyem Keitelem. Spolupracuje s Maezumi institutem a uznává život jako spirituální poselství.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.